vrijdag 20 juni 2014

Hobby'ist of ondernemer?

Afgelopen maandag werd het collectief De Webwinkelwijzer gelanceerd. Een samenwerking tussen de dames van Mamamarketing, de Persbeeldwinkel en het Communicatielokaal.
In de verstuurde nieuwsbrief stond een linkje naar het artikel "Een webwinkel is wel een carrière". Het artikel trok mijn interesse en ik begon met lezen.

Halverwege het artikel stond er ineens dit te lezen:
"Mutsenparadijs
10 jaar geleden was het nog interessant als je op een feestje zei dat je een webwinkel had. Tegenwoordig is dat wel anders: mensen gaan er, zeker als je een vrouw bent (en helemaal als je kinderen hebt) vanuit dat jij een ‘webwinkeltje’ runt, waarschijnlijk in babymutsjes, die je haakt tussen het stofzuigen en luier verschonen door."

Waarna ik direct dacht: "dus een webwinkel met gehaakte mutsjes is geen webwinkel, dus ook geen carrière?"
Op twitter vroeg ik op opheldering, waarop Mamamarketing reageerde met "Als je groot wil worden, maakt het niet uit waarin. Je moet alleen voor jezelf beslissen of het om een hobby gaat of om een bedrijf?!"

Ze zeggen dus eigenlijk dat je zelf de keuze moet maken of dat je je webwinkel of Etsyshop er voor de leuk bij hebt of dat je er serieus een boterham mee wil verdienen.

Voor mij is dit nog stof tot nadenken. Wanneer ben je een hobby'ist of een ondernemer. Waar ligt de grens? Ik zou heel graag groter willen groeien en daadwerkelijk willen kunnen leven van mijn webwinkel. Maar is dat haalbaar?
En waar vermeld je je webwinkel op je c.v.? Onder hobby's of bij je persoonlijke ontwikkeling of loopbaan?

Wat denken jullie? Wanneer is iemand een hobby'ist of ondernemer? En wanneer heb je een succesvolle webwinkel? Of hoe zie je jezelf (in het geval van een eigen webwinkel)?

2 opmerkingen:

  1. Hallo! Wat een interessante vragen op deze zaterdagmorgen. Ik denk dat een hobby'ist iemand is die niet perse wints wil maken met de verkoop ('het is leuk voor erbij') en dat een ondernemer dit juist wel wil en moet doen. Een succesvolle webwinkelg hangt van heel veel aspecten af, want ik verkoop bijvoorbeeld mijn producten (behalve in mijn webwinkel) ook in 'echte' winkels, musea en via etsy en zeldzaammooi en op markten. Ik kan er (helaas) nog niet van leven, maar daarvoor zijn mijn producten ook (nog) niet bekend genoeg en ik maak ook geen heel grote aantallen van wat ik in de webwinkel verkoop. Daarnaast ben ik namelijk autonoom beeldend kunstenaar en ik hoop in de toekomst meer les te gaan geven op basisscholen, wat ook weer bijdraagt aan mijn inkomen als zelfstandige.Lastig te definieren dus...ben benieuwd wat anderen hierover te zeggen hebben!

    BeantwoordenVerwijderen